Γενικές συμβουλές για ασφαλή εγκυμοσύνη

Για την κάθε μέλλουσα μητέρα η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική και τελείως διαφορετική εμπειρία. Οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι μήνες προσμονής και τα συναισθήματα που θα νιώθετε, οι εμπειρίες, οι σκέψεις και οι εντυπώσεις θα εναλλάσσονται τόσο γρήγορα που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας, ακόμα κι όταν τα χρόνια θα περάσουν. Η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται ότι η ζωή της θα αλλάξει και μαζί με τον σύντροφό της αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν στον νέο τους ρόλο, αυτόν του σωστού και καλού γονιού.

Δεν πρέπει όμως να ανησυχείτε για τίποτα. Ο ρόλος του γονέα δεν «διδάσκεται», αλλά μαθαίνεται στην πορεία. Μέσα από τις εμπειρίες, την καθοδήγηση του παιδιάτρου και τη βοήθεια συγγενών, φίλων και ειδικών, θα μπορέσετε να απολαύσετε τη νέα αυτή διαδρομή. Η απόφαση να φέρετε στον κόσμο το νέο μέλος της οικογένειάς σας θα πρέπει να αποτελεί μια κοινή συνειδητή επιλογή, δική σας αλλά και του συντρόφου σας. Είναι μια πράξη που θα σας ακολουθεί εφ’ όρου ζωής και καλό θα είναι να μην σας βρει απροετοίμαστους. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι και σίγουροι προτού προχωρήσετε στην καινούργια αυτή διαδρομή. Εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να είστε ενημερωμένοι για το τι θα συμβεί τους επόμενους εννιά μήνες.

Εδώ θα διαβάσετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρει η μέλλουσα μητέρα αλλά και ο σύντροφός της γι' αυτό το καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή τους. Μέσα από απλές ερωτήσεις των γονιών και τις άμεσες απαντήσεις μας, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να λύσετε τις περισσότερες από τις απορίες που ίσως σας απασχολήσουν. Γιατί για να φτάσετε μέχρι τη στιγμή της γέννησης, χρειάζεται σωστή ενημέρωση και προετοιμασία έτσι ώστε να γνωρίζετε τις επιλογές σας και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της μέλλουσας μητέρας αλλά και στη ζωή του ζευγαριού.

Η πιο βασική οδηγία που πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αλλά και ως μαμά είναι να έχει ισορροπία σε όλα, να αποφεύγει τις υπερβολές και τις ακρότητες και κυρίως να είναι αισιόδοξη και να έχει καλή διάθεση. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι μια φυσική διαδικασία και κατάσταση και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε έχοντας πάντα δίπλα μας τον γιατρό μας, σύμβουλο και καθοδηγητή.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γενικές συμβουλές για ασφαλή εγκυμοσύνη

Δεν χρειάζονται πολλά!

  1. Όχι άγχος! Καλό είναι να ξέρετε τον κύκλο σας, τις γόνιμες μέρες σας και να τις αξιοποιείτε αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο συστηματικής προσπάθειας πρέπει να αρχίσει να παραξενεύεται το ζευγάρι, αν το μωράκι δεν έρχεται, και να απευθυνθεί γι’ αυτό στον γιατρό.
  2. Να γίνει check up. Μια επίσκεψη στον γυναικολόγο για να επιβεβαιωθεί η καλή οργανική σας κατάσταση αρκεί και, ανάλογα με το ιστορικό σας, μια εξέταση αίματος (πχ θυρεοειδής) για να βεβαιωθούμε ότι δεν παρεμποδίζεται από κάτι η σύλληψη και η ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
  3. Να κόψετε το κάπνισμα!
  4. Να ελαττώσετε σημαντικά το αλκοόλ, δηλαδή εφόσον μια γυναίκα δεν είναι ακόμη έγκυος μπορεί να πιεί σε μια έξοδο αλλά δεν είναι σωστό να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ -και μάλιστα συχνά- ενώ είναι σε φάση που προσπαθεί να συλλάβει.
  5. Ένας με δύο καφέδες τη μέρα είναι αρκετοί!
  6. Τρώτε απ’ όλα! Δεν πρέπει να αφαιρέσετε από το διαιτολόγιό σας καμία ομάδα τροφών.
  7. Δεν παίρνουμε συμπληρώματα χωρίς να ρωτήσουμε τον γιατρό μας! Βοηθάει πάρα πολύ η λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος – ακόμη και 8 μήνες πριν τη σύλληψη. Επίσης, συνίσταται και η λήψη σιδήρου σε περίπτωση αναιμίας.
  8. Να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας και να ελέγξετε το βάρος σας, αν κρίνεται απαραίτητο.
  9. Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Γενικές συμβουλές για ασφαλή εγκυμοσύνη

  1. Να προσέχετε πάρα πολύ τη διατροφή σας:
    • Πλένετε πάρα πολύ καλά με ξίδι τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλωθούν ωμά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από τοξόπλασμα. Για τον ίδιο λόγο να τρώτε μόνο καλοψημένο το κρέας. Γενικά, πρέπει να αποφεύγεται η ωμοφαγία (πχ σούσι). Σε περίπτωση που τρώτε έξω, καλό είναι να αποφύγετε αυτές τις τροφές τελείως γιατί δεν ξέρουμε πώς έχουν πλυθεί. Προσοχή επίσης στα πουλερικά και τους κιμάδες, συμπεριλαμβανομένων και των μπέργκερς. Πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά μαγειρεμένα για να καταναλωθούν με ασφάλεια. Στην περίπτωση που παραγγείλετε φαγητό απ’ έξω, δεν είναι η εγκυμοσύνη καλή περίοδος για νέες δοκιμές. Καλύτερα να παραγγέλνετε από εστιατόρια που ξέρετε και επιλέγετε χρόνια και να αποφεύγετε τις παραπάνω τροφές. Επίσης, να μην τρώτε από άγνωστα φαγάδικα στον δρόμο.
    • Πρέπει να καταναλώνονται γαλακτομικά είδη-όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όμως πρέπει να αποφεύγονται τυριά ωρίμανσης όπως το μπρι και το καμαμπέρ, το μπλε τυρί Δανίας και το ροκφόρ. Αντιθέτως, επιτρέπονται σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το βρετανικό στίλτον, το κότατζ, η μοτσαρέλα, η φέτα και το χαλούμι.
    • Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τόνου, σολομού, ξιφία και λοιπών μεγάλων ψαριών των ωκεανών (αυτά γενικά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας).
    • Να μην τρώτε επίσης συκώτι, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη, ειδικά το πρώτο τρίμηνο, της οργανογένεσης.
    • Να αποφεύγονται τα αλλαντικά και τα λουκάνικα.
    • Όχι ωμά ή μελάτα αυγά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σαλμονέλλας, που δεν βλάπτει το έμβρυο αλλά ταλαιπωρεί σημαντικά και καταβάλλει την έγκυο.
    • Ένας καφές την ημέρα είναι υπεραρκετός. Αν μπορεί να αντικατασταθεί με ντεκαφεϊνέ είναι ακόμη καλύτερα καθώς καφεΐνη υπάρχει και σε άλλες τροφές ( σοκολάτα, coca-cola, τσάι κλπ)
    • Όχι αλκοόλ.
    • Αρκετό νερό.

    Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να αποφεύγετε όσο το δυνατόν τα πλαστικά, τις επεξεργασμένες τροφές και αυτές που είναι γεμάτες συντηρητικά.

  2. Σχετικά με το ντύσιμο:
    • Πρέπει να αποχωριστείτε τα τακούνια! Προτιμήστε flat παπούτσια όπως μπαλαρίνες, αθλητικά, μπότες, πέδιλα και μοκασίνια. Φροντίστε τα παπούτσια σας να έχουν σόλες για να αποφύγετε πιθανές πτώσεις.
    • Προτιμήστε άνετα και ελαστικά ρούχα, που θα σας φανούν χρήσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού μεγαλώνοντας η κοιλιά, θα προσαρμόζονται στην αλλαγή και δεν θα σας προκαλούν δυσφορία.
    • Προσοχή στην ποιότητα: επειδή είναι για μικρό διάστημα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ελέγχετε την σύνθεση των ρούχων που επιλέγετε. Να αποφεύγετε τα πολυέστερ.
    • Τα εσώρουχα πρέπει να είναι οπωσδήποτε βαμβακερά. Από τη στιγμή που αισθανθείτε ότι σας στενεύουν τα συνηθισμένα σουτιέν σας, καλό θα είναι να τα αντικαταστήσετε άμεσα με πιο απλά, χωρίς μπανέλα και ενίσχυση αλλά όχι όμως και απλό τύπου αθλητικό γιατί δεν προσφέρει καμία στήριξη στην πλάτη, η οποία θα επιβαρύνεται όσο μεγαλώνει το στήθος. Μπορείτε να προμηθευτείτε ήδη από την εγκυμοσύνη σουτιέν θηλασμού που να στηρίζουν την πλάτη. Αν θεωρείτε απαραίτητο να φοράτε καλσόν, επιλέξτε καλσόν εγκυμοσύνης, που πλέον υπάρχουν και στις μεγάλες αλυσίδες με καλσόν και κολάν, αλλά διαλέξτε ένα νούμερο μεγαλύτερο για να μην σας σφίγγουν υπέρ το δέον την κοιλιά.
  3. Σχετικά με την αισθητική/ καλλωπισμό:

    Εδώ θα πρέπει να γίνει μια ειδική αναφορά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που είναι το πιο ευαίσθητο αναπτυξιακά για το έμβρυο καθώς σε αυτό γίνεται και η οργανογένεση. Σε αυτή την φάση καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε όλα, αν είναι δυνατόν, ή έστω να κινηθείτε πολύ συντηρητικά βάσει των παρακάτω οδηγιών.

    • Αν θέλετε να βάψετε τα νύχια σας, που καλό θα ήταν να το αποφύγετε στο πρώτο τρίμηνο, να προτιμήσετε μανό που πωλούνται στα φαρμακεία και έχουν πιο ελαφριά χημική σύνθεση. Επίσης, αν επισκέπτεστε κάποιο κέντρο αισθητικής, να ελέγχετε την υγιεινή όσων εργαλείων θα χρησιμοποιήσετε, να αποφεύγετε το ραντεβού σας σε ώρα αιχμής και να φροντίσετε όσο μπορείτε να κάθεστε δίπλα στην πόρτα ή σε κάποιο παράθυρο. Όπως και με τις βαφές μαλλιών ή και με τα απορρυπαντικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι χημικές ουσίες που απορροφώνται από τους δερματικούς πόρους αλλά κυρίως αυτά που εισπνέουμε. Απαγορεύεται το ημιμόνιμο μανικιούρ, το τζελ και φυσικά τα ακρυλικά κλπ. Επιτρέπεται μόνο το απλό μανικιούρ.
    • Να μην βάφετε τα μαλλιά σας στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και, αν μπορείτε να το αποφύγετε, να μην τα βάψετε και κατά την υπόλοιπη διάρκεια. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, ισχύει ό,τι και με τα νύχια: μειώνουμε στο ελάχιστο τις χημικές διεργασίες, προτιμάμε βαφές από τα φαρμακεία με ελαφριά σύνθεση, μειώνουμε στο ελάχιστο τον χρόνο παραμονής μας στο κομμωτήριο και δεν πηγαίνουμε σε ώρες αιχμής. Επίσης, απαγορεύονται οι βαριές διεργασίες, όπως πχ το ντεκαπάζ.
    • Απαγορεύονται σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αντιγηραντικές κρέμες γιατί περιέχουν ρετινόλη, η οποία είναι επί της ουσίας βιταμίνη Α και απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.
    • Η έγκυος δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερη περιποίηση στην εγκυμοσύνη γιατί ομορφαίνει από μόνη της! Χρειάζεστε μόνο ενυδάτωση γι’ αυτό επιλέξτε από το φαρμακείο απλές ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο και για το σώμα. Αναφορικά με τα τζελ καθαρισμού, πήλινγκ κλπ μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε πολύ συντηρητικά. Καλό θα ήταν να επιλέγετε εξίσου προσεκτικά τα σαμπουάν σας. Οτιδήποτε σε μορφή σπρέυ καλό θα ήταν να αποφεύγεται.
    • Προλάβετε την εμφάνιση ή επέκταση ραγάδων με χρήση κάποιας ειδικής φαρμακευτικής κρέμας ή λαδιού ιδιαιτέρα στην περιοχή της κοιλιάς από τον 4ο μήνα και μετά. Χρησιμοποιήστε αφρόλουτρο που σέβεται το pH του δέρματός σας και βοηθάει να διατηρήσετε το δέρμα σας ελαστικό.
  4. Επιτρέπεται και συνίσταται η ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πλέον υπάρχουν σε όλα τα κέντρα γυμναστικής prenatal τμήματα που απευθύνονται αποκλειστικά και εξειδικευμένα σε εγκύους.
  5. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε βαριά απορρυπαντικά, όπως η χλωρίνη, για τον καθαρισμό του σπιτιού. Αντικαταστήστε τα με ηπιότερα ή και βιολογικά.
  6. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, έτσι ώστε να μην κάνετε άσκοπα ακτινογραφίες.
  7. Αποφεύγετε τους χώρους με τοξικές αναθυμιάσεις από χρωστικές ουσίες, καθώς και τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο και πολύ καπνό.
  8. Να εξετάζεστε τακτικά την ημερομηνία που έχουμε συνεννοηθεί.
  9. Τοποθετήστε στην μπανιέρα σας αντιολισθητικό χαλάκι.
  10. Επιτρέπεται η οδήγηση για όσο διάστημα εσείς αισθάνεστε άνετα. Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας, όταν είστε στο αυτοκίνητο. Τοποθετήστε το οριζόντιο τμήμα κάτω από την κοιλιά και το κάθετο ανάμεσα στο στήθος και στο πλάι της κοιλιάς σας. Συστήνεται να μην οδηγείτε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης γιατί παρουσιάζονται ζαλάδες και υπνηλία.
  11. Ιδιαίτερα χρήσιμα σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας είναι μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής, τα οποία σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τη μέλλουσα μητέρα αλλά και όλη την οικογένεια για τον ερχομό του νέου μέλους.