Πρόπτωση γεννητικών οργάνων

Πρόπτωση γεννητικών οργάνων

Η χαλάρωση των συνδέσμων της πυέλου οδηγούν σε διαταραχές της στήριξης των οργάνων της προκαλώντας ανάλογα με το όργανο που πάσχει διαφόρου βαθμού προπτώσεις της μήτρας, αλλά και διαταραχές της ουροδόχου κύστης ή του παχέος εντέρου γνωστές ως κυστεοκήλη και ορθοκήλη αντίστοιχα.

Ειδικά για την μήτρα όταν η κατάσταση επιδεινωθεί, φτάνει μέχρι και το σημείο που όλη η μήτρα βγαίνει έξω από τον κόλπο (ολική γεννητική πρόπτωση). Η κατάσταση αυτή δεν αναστρέφεται χωρίς ιατρική παρέμβαση, ενώ η θεραπευτική επιλογή εξαρτάται από το βάρος των συμπτωμάτων και την γενική κατάσταση της υγείας της ασθενούς.

Η ενόχληση που αισθάνεται η γυναίκα είναι μπούκωμα σαν βάρος που θέλει να φύγει στην περιοχή του περινέου και πόνος στη μέση. Ως αίτια αναφέρουμε δύσκολους - εργώδεις τοκετούς, παχυσαρκία και σωματική εργασία που περιλαμβάνει την άρση και μεταφορά αντικειμένων με μεγάλο βάρος.

Ως προληπτικά μέτρα προσπαθούμε να μην παχαίνουμε (αν είστε υπέρβαρη να χάσετε βάρος), να μην σηκώνουμε βάρη, να μην είμαστε δυσκοίλιοι και να μην φοράμε στενούς κορσέδες που πιέζουν προς τα κάτω. Αμέσως μετά τον τοκετό να γίνονται ασκήσεις των μυών του περινέου.

Η πρόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά αν είναι μικρόυ βαθμού και η γενική κατάσταση της ασθενούς δεν επιτρέπει το χειρουργείο. Ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης περιλαμβάνει πέρα απο τις παραδοσιακές μεθόδους πρόσθιας και οπίσθιας κολπορραφής και ανάρτηση με την χρήση πλέγματος της μήτρας, διαδικασία που πραγματοποιείται μέσω της ρομποτικής χειρουργικής και προσφέρει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην ασθενή.

Η πρόπτωση γεννητικών οργάνων αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων ή ουρολοιμώξεων αν η κατάσταση παραμείνει αδιάγνωστη.